El proper dia 26 de maig de 2019 se celebraran eleccions municipals i els ciutadans i ciutadanes de cada municipi estaran cridats a exercir els seus drets polítics, en aquest cas, a través de l’elecció dels seus representants al Ple municipal.

L’exercici dels drets polítics és la màxima expressió de la participació ciutadana i una mostra de compromís de les persones amb la societat a la qual pertanyen. Però no totes les persones que viuen en el municipi podran exercir aquests drets a les properes eleccions municipals. La majoria de les persones estrangeres que gaudeixen dels permís de residencia i de treball, porten els seus fills i filles a les mateixes escoles, treballen a les mateixes empreses i paguen els seus impostos com la resta dels seus veïns i veïnes, construeixen els seus projectes de vida personal i fan la seva aportació al projecte col·lectiu, malgrat això, tenen vedat l’accés a la plenitud dels seus drets polítics.

El marc normatiu actual permet que les persones estrangeres que siguin ciutadanes de la Unió Europea o de Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, República de Corea, Trinitat i Tobago o Xile, puguin votar a les eleccions municipals. Tanmateix, per a poder exercir aquest dret, els ciutadans d’aquests països han de complir uns tràmits previs sense els quals no estaran inscrits al cens electoral, requisit indispensable per a poder votar.

És per aquesta raó que la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya ha preparat un cartell, que s’adjunta més avall, amb la informació necessària per tal que aquestes persones estrangeres puguin exercir el seu dret i coneguin els tràmits necessaris per a poder exercir correctament el seu dret de vot.