Festa Major de Sant Martí

La Festa Major de Ginestar és la més esperada de la comarca perquè és la que més tarda en arribar. Actualment, se celebra sempre el segon cap de setmana de novembre, als voltants del dia l’11, diada de Sant Martí, ja que aquest és el patró del municipi.

“Fills d’una raça noble i forta,
cantem amb coratgia la fe i l’amor,
Sant Martí valent aculli nostres càntics
nostre fervor…”

Les festes de Ginestar són en honor a Sant Martí de Tours, patró de la cavalleria. De la seva vida com a soldat s’expliquen moltes batalles i proeses, però el capítol més conegut és el que explica la seva relació amb el fenomen natural que es coneix com l’Estiuet de Sant Martí. La versió catalana de la història que un gelat dia de novembre, el cavaller, que anava de camí a la lluita, es va trobar amb un captaire, mort de fred i de gana. Martí va voler-lo ajudar i va donar-li la meitat de l’avituallament quia i un tros de la seva capa perquè el captaire es pogués abrigar. La llegenda diu que, tan bon punt va dir el nom de Jesucrist, el cel es va obrir, donant pas un Sol espectacular que va pujar la temperatura fins al punt de desfer la neu. Per aquest motiu, es diu que en aquestes dates, a mitjans de novembre, es produeix aquest fenomen.

Meteorològicament, això s’explica degut a la situació anticiclònica i el contrast de temperatures amb el final de l’estiu i inici de la tardor. A aquest sant també se’l relaciona amb l’Arc Iris i es coneix com ‘Arc de Sant Martí’. Es tracta del mateix: ja que durant el mes de novembre hi ha pluges freqüents, quan s’aturen, donen pas a l’aparició d’aquest altre fenomen.

Quan Martí es va retirar com a cavaller, va ser nomenat gràcies al poble, bisbe de la ciutat de Tours (França) i va ser el primer sant nomenat sense haver estat màrtir. Per això, a banda de ser representat com a cavaller, se’l representa amb iconografia religiosa com a bisbe, com és el cas del Sant Martí de Ginestar. 

El dijous és el dia que s’inaugura la festa major. Es fa, com no, a la 1 del migdia amb una tocada de campanes excepcional i tirada de coets. A la tarda és el moment del pregó. Per inciar l’acte, es fa una rebuda a les autoritats i la pregonera o el pregoner i es fa una processó fins l’Església Parroquial on es venera la relíquia del Sant. Divendres al matí, es fa el repartiment de coques i ‘ancabat’, missa major i processó en honor a Sant Martí acompanyats de la Banda Municipal de Ginestar. A Sant Martí també se l’ha considerat protector dels que tractaven amb bestiar com els cavalls i les mules, per això el diumenge, es fan els clàssics tres tombs pels carrers del poble. El dilluns és l’última dia de la festa major i des de ben d’hora pel matí, es prepara un esmorzar amb carn rostida i allioli. Per la tarda, trencada d’olles per als més petits i després, es mengen coques amb “xicolate”.

Aquests només són alguns dels actes més tradicionals que es fan a Ginestar durant les Festes de Sant Martí, que s’entrellacen amb altres tradicions més modernes i populars.

Fonts:
http://www.festes.org/articles.php?id=583
https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Mart%C3%AD_de_Tours

 

Accediu al programa de festes de Sant Martí 2020 fent clic aquí!